[...] wodno-elektrolityczna, stanowi podstawę naszego dobrego samopoczucia, jak i wsparcia dla funkcjonowania procesów metabolicznych. Uzupełnienie poziomu takich minerałów jak magnez, potas czy sód w okresie po wysiłku powinno być priorytetowe, aby wszelkie przemiany metaboliczne mogły przebiegać w sposób prawidłowy. Minerały biorą udział w [...]
[...] się 12-15 gramów tego cennego składnika. Te ekspresowe w przygotowaniu posiłki dostarczają organizmowi również niezbędne mikro i makroelementy, takie jak witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk czy selen, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i są niezbędne dla zachowania zdrowia. Probiotyki i moc natury Nie można zapomnieć [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] suplementy Są różne metody radzenia sobie ze stresem. Poza wyżej wymienionymi metodami można także wspomóc się suplementami. Warto tutaj wyróżnić preparaty zawierające magnez, potas oraz ashwagandhę. Wszystkie pomagają wzmocnić odporność organizmu na stres, a także zwalczać zmęczenie fizyczne i psychiczne. Nie pozwól na to, żeby stres [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]
Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]
[...] smaku w porównaniu do innych produktów. Ma nieco mniej białka niż masło migdałowe i z orzechów ziemnych (4,5 g w porcji 25 g), ale za to jest źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i witaminy K. Ze względu na swój naturalnie słodki smak, masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z nerkowca z [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu ważne jest również to, że białko sojowe obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz zawiera zdrowe tłuszcze, magnez, wapń i potas. Białko roślinne w proszku Białko roślinne w proszku najczęściej otrzymywane jest ze wspomnianej soi, a także z grochu, pszenicy, ryżu i konopi [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] Ogólnie uważa się za bezpieczne podawanie 4.5 – 5 g potasu dziennie. Magnez Norma dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować o wiele więcej magnezu. Szacuje się, że od 56 do 68% Amerykanów nie dostarcza wystarczającej ilości magnezu w diecie, aby osiągnąć zalecaną dzienną dawkę (RDA). Azotany 300–600 mg azotanów [...]
[...] aldosteronu w kanaliku dystalnym nefronu (w cewce krętej i zbiorczej). Wywołuje to duże pozbywanie się wody oraz sodu, może wzrastać (lub pozostać bez zmian) ilość potasu, magnezu oraz wapnia. Odstawienie spironolaktonu tuż po zawodach mogło spowodować u mężczyzny względny nadmiar mineralokortykoidów (np. aldosteronu). To chwilowe zaburzenie [...]
[...] nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej związanej z cukrzycą, miażdżycą, nadciśnieniem i nowotworami są potężne. Preparaty zawierające cynk i magnez należą do najpopularniejszych, jeśli chodzi o dbanie o testosteron poprzez stan odżywienia. Oba hormony uczestniczą w regulacji gospodarki hormonalnej, natomiast cynk [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] ekonomicznie wyborem jest kupno produktów o nieznanym składzie, a podejrzanie dobrej cenie. Czy warto dokonywać zakupów w sieci? Jak wspomagać budowę mięśni? W jaki sposób magnez może wspomagać budowę mięśni? Czy białka serwatkowe działają? Czy lepszy jest gainer czy białko serwatkowe? Czy powinienem bazować na produktach polskich czy [...]
[...] olej słonecznikowy). Ogólnie, smażenie powinno się zastąpić obróbką termiczną np. na parze. Dieta DASH mówi również o włączeniu niektórych pokarmów bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. [...]